هاب لجستیکی چیست؟
تعاریف بسیار متنوع و متفاوتی از هابهای لجستیکی در جهان ارائه شده و علاوه بر آن هر کشور عنوان خاص خود را برای انواع هابهای لجستیکی بکار میبرد.
در رده اول تقسیمبندی، موارد از راست به چپ و به ترتیب وسعت و توسعهیافتگی زیرساختها آورده شدهاند. به عبارتی شهر لجستیکی کاملترین نوع هاب لجستیکی است. مراکز لجستیکی در سطح پایینتری قرار دارند. در زیرمجموعه مراکز لجستیکی، مجدداً موارد به ترتیب میزان توسعهیافتگی از بالا به پایین مرتب شدهاند. درنهایت گروه سایر مربوط به زیرساختهایی است که بهطور خاص در کشور فعال هستند.
شهر لجستیکی تقریباً مفهوم جدیدی است، در عوض مراکز لجستیکی دارای ادبیات خاص خود هستند که باوجود تنوع و گوناگونی در نحوه تقسیمبندی و عناوین و حتی نحوه تعریف، با تکیهبر منابع معتبر میتوان تقسیمبندی نسبتاً شفافی را از این مراکز ارائه نمود.
دهکدههای بار، پارکهای لجستیکی و بنادر خشک ازجمله مهمترین مراکز لجستیکی در دنیا هستند. برخی دیگر از مراکز نیز وجود دارند که با وجود انجام اقدامات لجستیکی مرتبط با هر هاب اما امکان نامگذاری بهعنوان هاب لجستیکی را ندارند. ازاینرو آنها را در دسته سایر قرار میدهیم.
پایانههای صادراتی، پایانههای بار و پایانههای مرزی ازجمله مراکزی هستند که در دسته سوم از هاب های لجستیکی جای میگیرند.
تعاریف انواع هاب لجستیکی
· شهر لجستیکی: « یک شهر لجستیکی یک تمرکزیافتگی جغرافیایی است که با یک دروازه تجارت جهانی مرتبط بوده و شامل مجموعهای از زیرساختهای لجستیکی است.»
· مراکز لجستیکی: « مرکز لجستیکی (Logistic Centre)» عبارت است از محلی که در آن کلیه فعالیتهای مرتبط با حملونقل، توزیع و سایر خدمات لجستیکی کالاها در سطوح بینالمللی یا ملی توسط چندین متصدی انجام میگیرد. متصدیان ممکن است خود مالک تسهیلات و تجهیزات بوده یا آنها را در اجاره داشته باشند.
برای آشنایی کامل با وظایف هاب های لجستیکی، لازم است بهخوبی با معانی و تعاریف انواع هاب های لجستیکی آشنا شوید.